Pages

2012. szeptember 9., vasárnap

Egy újabb rejtély: a titokzatos Voynich kézirat

1912-ben Wilfrid Voynich amerikai műgyüjtő, egy olaszországi jezsuita rendháztól vásárolta meg, a névtelen kódexet, amelyet ezután róla neveztek el. Halála után a Yale Egyetem könyvtárába került, ahol jelenleg is megtalálható.

A kézirat érdekessége, hogy szerzője és címe ismeretlen, valójában tartalmára is csak feltételezések vannak.

A szöveg teljességgel olvasható állapotban van, viszont eddig ismeretlen nyelven íródott,  és ismeretlen betűket is használ. A kódex tartalmára eddig csak a színes illusztrációk alapján tudtak következtetni. Ezek alapján 6 fejezetet lehet elkülöníteni: herbárium, asztronómia, biológia, kozmológia, gyógyszerészet, receptek. Ezekből arra követeztethetünk, hogy valamiféle gyógyítóknak vagy alkimistáknak szánt kézikönyv lehetett. A képek stílusa alapján az 16. századra saccolták a keletkezését, viszont a szénizotópos vizsgálat kimutatta, hogy  a 14. század elején készült.


Próbálták az írásjeleket is megfejteni eddig sikertelenül, rengeteg elmélet keletkezett, vannak akik szerint az egész csak halandzsa.
Ezt azóta cáfolták, mivel rengeteg statisztikai próbát elvégeztek a szövegen. Azt vizsgálták, hogy az adott szavakban a betűk egymáshoz viszonyított előfordulása milyen, például milyen a magánhangzók és mássalhangzók egymáshoz való viszanya stb. Az erdmények azt igazolták, hogy valódi jelentéssel bíró szavak szerepelnek a kódexben. Az, hogy valójában mit jelent és milyen nyelven íródott még ma sem tudják...

                           

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése