Pages

2012. július 30., hétfő

A spiritualitás alapjai: beavatások



 Ha megvizsgáljuk először a szót, magáért beszél,  mivel megmagyarázza saját jelentését, hiszen beavatottnak lenni annyit tesz, mint beljebb kerülni saját önvalónkba, közelebb kerülni valódi  lényünkhöz. Az ezotéria szó jelentése is nem véletlenül belső kört jelent. A beavatás ugyanakkor jelenti a Forráshoz való közeledést is, olyan tudást elnyerését, ami közelebb visz minket a Központhoz, ezzel magasabb nézőpontba is kerülünk, megváltozik a rálátásunk bizonyos dolgokra. Az ősidőkben, amikor még megvolt a közvetlen kapcsolatuk az embereknek a természettel és az égi erőkkel, nem volt szükség beavatottságra, hiszen minden szükséges tudást megkaptak közvetlenül a Forrásból, úgymond akkoriban nem volt értelmezhető a beavatottság fogalma, mivel nem mindenki annak számított. Ezt a paradicsomi állapotot, amiről a legtöbb vallás említést tesz - talán a bibliai paradicsom, amire legtöbbünk asszociál - megbontották bizonyos erők. Miután ez az egység – kollektív tudatosság megszűnt a Földön, illetve fokozatosan egyre csökkent, mára elértük azt a szintet, hogy a legtöbb emberi létező mintegy öntudatlan csak saját mindennapi szükségleteit kiélve, tudatosságát elveszítve, másokra  nem figyelve, kiszipolyozva környezetét egyik napról a másikra céltalanul vegetál, percnyi, múló boldogságát hajszolva. Melyet legtöbbször tomboló egója táplálásából és ápolásából nyer. Az emberek mára elszigetelődtek, nem csak hogy a Teremtőtől, de saját maguktól is. E zord világunk kialakulása során nyert értelmet és lett egyre égetőbb szükség a történelem alakulása során is a beavatottságra, helyesebben mondva a visszanyerésére. Ahány vallás annyi féle megközelítés, így irányzatonként más és más ideológia takarta legtöbbször ugyanazt a fogalmat, s az emberi butaság folytán a többség nem a közöset fedezte fel, hanem megint a különbségekre figyelt fel és végletekben gondolkozva hajtotta mindenki, a saját igazát attól függően éppen melyik irányzatot vallotta, és elfelejtve vallásaik alaptéziseit, egymást ölték évszázadokon keresztül. Azon kevesek, akik viszont képesek voltak az orruk előtt levő lényeget meglátni, azok spirituális és egész emberi fejlődése megállíthatatlanul elkezdett ívelni felfelé, s innen már csak önmaguknak szabták határaikat.
 Akik jártasak a keleti tanítások kultúra, gyógyítások terén, bizonyára több fajta féle beavatással találkoztak már útjuk során. A beavatás egy gyűjtő fogalom, mivel rengeteg fajtája létezik. A különböző keleti iskoláknak mind megvan a mega beavatása amivel több lépcsős rendszerben egyre közelebb és közelebb jut a teljes  tudáshoz az adott témában, irányzatban, persze mindezt a saját fejlődéséhez ütemezve. A különféle beavatások a spiritualitásban olyanok, mint a materialista ember életében a munkahelyi előléptetések, továbbképzéssel egybekötve. Mivel nagyon érdekes téma, szeretném a későbbiekben bővebben kitérni a különféle kultúrák beavatási szertartásaira, illetve a jól ismert iskolák által gyakoroltakra, mint a prána nadi , reiki stb.
Mindezek előtt mivel sokan hiszik, hogyha meg akarnak világosodni, vagy csak komolyabb spirituális tapasztalatokat szeretnének szerezni mindenképpen kelet felé kell keresgélni, miattuk szeretném cikksorozatomat először magyar kultúránkat és spirituális gyökereinket feltárva, saját gyökereink megismertetésével kezdeni, és az ősi magyar beavatások mélyére ásni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése