Pages

2012. október 3., szerda

Kisebb helyen több zöldség: a dombágyásos kertművelés I. rész


Nemrégiben pakolás közben a polcon egy régi füzetre bukkantam, a címe: dombágyásos kertművelés. Hamar el is olvastam, majd mikor interneten próbáltam hozzá anyagot gyűjteni, láttam, hogy nem annyira elterjedt téma. Ezért is szeretnék az elkövetkezendő két-három cikkemben erről írni részletesebben.
Maga a módszer egyáltalán nem fiatal: Kínában már régóta ismerik, Európában pedig kb. az 1950-es években kezdtek el vele foglalkozni. Az idők során modernebbé tették, de az alapok változatlanok maradtak. Alapvetően két eljárás együttes jelenléte alkotja a dombágyásos földművelés sikerét: a vegyeskultúra és a szimpátia-antipátia, azaz ha egymást kedvelő növényeket ültetünk egymás mellé, akkor védik egymást, sok esetben az ízük is jobb lesz.

Miért jó ez?


  •          20-30 m2 területen megoldható akár egy család évi zöldségellátása
  •           nincs szükség semmiféle permetre, vegyszerre
  •          sokkal gyorsabban nőnek a zöldségek, egy helyről akár 2-3szor is takaríthatunk be
  •           nem kell évente újat készíteni, egy ágyás kb. 6 évig „üzemel”
  •           ki tudjuk kerülni a talajszennyezést, mivel a szennyezett talaj fölé minőségi, tiszta talajréteget építünk, így az alsó rétegnek nincs szerepe a termelésben

Miből áll?


A dombágyás építése során különböző réteget pakolunk egymásra a képen látható módon:



Hová építhető, és mekkora egy ágyás?

Kb. 1,4-2,2 × 3-8 m nagyságú alapterületet kell kijelölni. Válasszunk olyan helyet, amit legalább 6-7 éve nem műtrágyáztak, permeteztek. Nagyon fontos az észak-déli irányú hossztengely, így növényeink a lehető legtöbb napot fogják kapni. Ajánlott szélárnyékos helyre építeni, de ez nem olyan lényeges az ágyás életét tekintve.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése