Pages

2012. július 30., hétfő

Miért vagyok vegetáriánus?

 Vegetáriánus vagyok, mert nem érzem szükségét, hogy különböző állatok tetemét fogyasszam el. Nem vagyok rászorulva, hogy ha nem is közvetlenül, de megöljek egy másik élőlényt, hogy én jól lakjak - mivel van más lehetőségem is. Vegetáriánusnak lenni nem különleges dolog. Természetes. Hiszen az ember nem ölésre született, testfelépítésünk sem ezt támasztja alá, s a világvallások is mindig kihangsúlyozzák kivétel nélkül, hogy NE ÖLJ! Mivel van választásunk, hiszen rendelkezésünkre áll más táplálék is, szükségtelen lenne életeket kioltani életbemaradásunk érdekében. Sokan mégis megteszik...
És akkor jönnek a kifogások, hogy szegény salátát nem sajnálom? Pedig kimutatták, hogy azok is éreznek. Szerintem hiba lenne egy moszatot egy tehénhez vagy csirkéhez hasonlítani, mivel egyik rendelkezik fejlett idegrendszerrel, míg a másik nem. Tehát ha csinálunk 2 nagy csoportot az egyik az emberek, a másik a növények, akkor egyértelmű, hogy az emlősállatokat a kettő közül inkább emberekhez soroljuk, mivel intelligensek, éreznek így ehhez álnak közelebb.
Ennek ellenére mit csinál a társadalom? Lealacsonyítja a zöldségek szintjére, velük teszi egyenlővé őket. Így legalizálja a mészárlást, mert ugye amikor levágunk egy csirkét, az semmiben nem különbözik attól, hogyha elmegyünk búzát aratni.
De igenis különbözik, mert ezzel az erővel elmehetnénk embert is kaszálni… Más oldalról megközelítve a dolgot: a húsevő arra lett kitalálva, hogy húst egyen, az ember nem húsevésre lett tervezve.
Elég, ha csak azt nézzük hogy a húsevők bélcsatornája meglehetősen rövid, így hamar kiürül az elfogyasztott húsmennyiség, míg az ember növényevőkéhez hasonló hosszú bélcsatornájában pang a  húsmaradvány és rothadásnak indul.  Aki nem hiszi, járjon utána, rengeteg jó anyag van interneten, csak a néhány ezek közül, amit mindenkinek ajánlanék:


A modern társadalmakban élő emberek nincsenek húsevésre kényszerítve, a körülmények sem szabják ezt meg. Sokkal inkább a kényelem, és az önzőség. Nem is beszélve arról, hogy a húsevés drága mulatság. Sokan mondják, hogy KELL a hús, mert szüksége van rá a szervezetnek, csak úgy marad egészséges…

Keleten a társadalmak nagy része a buddhizmus, hinduizmus miatt nem eszik húst. Mégis élnek, és hol magasabb az átlagéletkor? Keleten.


A társadalom tudatszintjén nagyon jól mutatja  az, hogy a legtöbb ember el sem gondolkodik azon, mit eszik, mi kerül a tányérjára, mivel társadalmilag elfogadott, ezért csak megszokásból eszi amit eszik.
Hiányzik a tudatosság. A kannibálok között sem volt furcsa ha valaki embert evett, hiszen ez volt a szokás, teljesen megszokott volt, és nem láttak benne semmi kivetni valót.Ők valószínűleg arra néztek furán, aki nem evett emberhúst.

Azt a szintet kellene elérni, amikor hitvilágunkat nem a társadalmi előítéletek és megszokások, hiedelmek vezérlik, hanem minden tettünk mögött tudatosság, erkölcsi, érzelmi és racionális intelligencia húzódik meg.

1 megjegyzés:

  1. Az emberi test több százezer éve vegyes táplálkozásra van beállva. Vadászás, gyűjtögetés. A test is erre van biológiailag kifejlődve. Nem a húsevéssel van a baj, hanem az állat tartás módjával. És az arányokkal.
    Azzal sincs baj, hogy te nem eszel húst. De gondolkodj el azon is, hogy 7-8 milliárd ember számára elegendő zöldséget hol termesztesz meg? Gondold végig, hogy ha hirtelen a Föld összes lakója a húst, amit eszik kiváltaná zöldségre hányan éheznének? Mert az állat egész évben elérhető táplálék. A növény pedig csak idény jelleggel ugye. Kitéve a környezeti hatások kockázatának sok éghajlaton (szárazság, fagy, stb.) Vagy együnk igazi napfényt és földet sosem látott GMO cuccokat ugye? Csak zöldség legyen.
    Az átlagéletkor sem csupán a táplálkozás függvénye úgy sejtem. Mint ahogyan az emberek életmódjában sem csupán a táplálkozás a különbség a keleten élő emberek egy része és a nyugati társadalmak emberei közt. (Stressz, zajszennyezés, nagyvárosok környezet szennyezése, túlzott cukor fogyasztás, túlzott gabona fogyasztás, mozgás szegény életmód, stb.)
    Szép dolog a tudatosságról szónokolni. De mellette nem árt megpróbálni messzebbre látni a saját orrunknál.
    Bármennyire is jól lenne, sajnos attól még senki nem lett bölcsebb, jobb ember, hogy vegetáriánus lett. Bár tény, hogy sokan szeretnék ezt hinni magukról. Főleg azok, akik fennhangon hirdetik, hogy a vegetarianizmus milyen fejlett spirituális szintre vall, és másokra is próbálják ráerőltetni a meggyőződésüket.

    VálaszTörlés